Vi i Landsforeningen for PTSD håper folk har hatt en fin feiring. Men for mange (med og uten PTSD) er høytider krevende. For mange med traumer kan jul og nyttår vekke vonde barndomsminner, i tillegg til at forventning om feiring og glede kan gjøre ekstra vondt når man ikke har det bra.
For mange med posttraumatisk stresslidelse byr nyttårsaften på en stor utfordring: smell fra fyrverkeri. Å være skvetten er en del av diagnosen, og i tillegg har mange traumer som innebærer høye og brå lyder, for eksempel fra krig eller vold i hjemmet. Det blir heller ikke lettere av at mange «prøvekjører» fyrverkeri i forkant og etterkant av selve nyttårsaften – så man ikke har en spesifikk tidsramme å forholde seg til. Nyttårsaften kan altså bli en krevende dag for mange. Det er ikke til å unngå om man er skvetten, men her er noen tips som kanskje kan gjøre smellene enklere å forholde seg til:
- Prøv å ta smellene for de det er: fyrverkeri. Du kan få reaksjoner som gjør at du skvetter mye og blir fullstendig satt ut – prøv å vise mye omsorg for den traumatiserte delen av deg som blir redd. Men også å bruke fornuften til å fortelle deg at smellene faktisk er ufarlige. Er du sammen med noen du er glad i, kan det det være veldig fint å fortelle dem hvordan du har det, og be om støtte. Fortell gjerne hvordan de kan støtte deg best mulig.
- Gi slipp på forventninger om at dette skal være en fantastisk dag med champagne og konfetti: det er fullt lov at dette er alt annet enn en festdag for deg. Du har ingen plikt til å gå i selskap, og det kan være bedre for mange å ta hensyn til seg selv og ta det med ro. Hvordan nyttårsaften blir, sier heller ingenting om hvordan det nye året blir.
- Det er ikke alle som skjønner hvorfor man er så skvetten. Hvis du har barn som ikke er gamle nok til å forstå hva som skjer, kan du jo prøve å si noe sånt som: «Alle kropper er forskjellige, og min kropp er sånn at den skvetter veldig av høye lyder, som fyrverkeri. Jeg kan faktisk kjenne det i kroppen lenge etterpå, selv om det ikke er noe farlig. Så derfor er mamma/ pappa litt fjern i dag». Har du en gammel onkel som ikke vil forstå, kan du jo si noe sånt som at du er vár for støy og masete lyder, så kan han jo tolke som han vil.
- Se etter forskjeller. Smellene kan få deg tilbake til f eks en krigssone eller vold i hjemmet, men se rundt deg: på hvilken måte er dette annerledes enn det jeg opplevde før? Legg merke til ting som ikke minner om krig/ barndomshjemmet/ skolegården/ hjemmet med en voldelig partner. For noen kan det hjelpe å se på fyrverkeriet og se lydkilden.
- Tillat deg selv at dette er en drittdag og at du kan kreve minimalt av seg selv. Er det noe du liker å gjøre som er beroligende? Gå tur, tegne, trene, spise noe godt, være med kjæledyr (selv om de deler din frykt for smellene)? Gjør ting for deg selv som virker hyggelig og lindrende (men ikke destruktivt) og husk at nyttårsaften bare er en dag i året!
- Musikk (gjerne med et støydempende headsett) kan være spesielt effektivt for å distrahere fra smellene. Kanskje du trenger musikk som får deg roligere, eller musikk som gir styrke og krefter. Eller bare noe du liker.
- Tenk gjennom hvordan du pleier å reagere på alkohol. Det er ikke noe galt i å ta et par glass hvis bare er hyggelig, men det er ikke uvanlig å bli enda mer engstelig og fortvilet av alkohol hvis man allerede har det vanskelig. Hvis du har masse angst og drikker mye for å roe deg ned, kan situasjonen gå fra å være ubehagelig, til å bli uhyggelig. Se heller om du har andre metoder for å roe deg ned som ikke er så risikable.
Husk at du ikke er alene om dette, at det er helt normalt at du reagerer som du gjør. Kanskje trenger du ikke å ha andre ambisjoner for nyttårsaften enn å komme deg gjennom, og søke støtte om du trenger. Landsforeningen for PTSD har en egen selvhjelpsgruppe for medlemmer på Facebook du kan ta kontakt med oss for å bli medlem av.
Ellers finnes det hjelpetelefoner, som Mental Helse, Kirkens SOS, Veterantelefonen, Volds og overgreps-linjen (VO-linjen) og Hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte. Mental helse, Kirkens SOS og VO-linjen har også chat-muligheter. (Det kan være greit å vite at det kan være vanskelig å komme gjennom på telefon til Mental helse og Kirkens SOS på høytidsdager, så det er lurt å ha alternativer.)
Det å ha posttraumatisk stresslidelse, gjør at ting andre ikke tenker over, kan bli veldig vanskelig. Husk å gi deg selv masse omsorg, og cred for at du kommer deg gjennom disse vanskelighetene. Og husk at du ikke er alene om å ha det sånn.
Lykke til, og ha et så godt nyttår som mulig!
Skrevet av: Maria Kjos Fonn, talsperson i Landsforeningen for PTSD
Volds og overgreps-linjen (VO-linjen): 116 006
Hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte: 800 57 000