Korona-epidemien er en global og nasjonal krise, som rammer hverdagen til alle i Norge. Isolasjon og svært usikre tider er stressende også for mennesker uten psykiske problemer – og kan bli enda tyngre om man har en alvorlig psykisk lidelse – som PTSD. Psykolog-kontorer og psykiatriske avdelinger er stengt, og sosial kontakt må begrenset sterkt.

Noen med psykiske lidelser forteller om en hverdag som ikke er særlig forandret – man er uansett mye inne, og treffer få andre. Andre får klaustrofobi og katastrofetanker, og symptomtrykket blir mye større når man ikke kan distrahere seg som man pleier. For noen kan følelsen av innestengthet også trigge traumatiske erfaringer. Og særlig for noen som har problemer med relasjoner som følge av kompleks PTSD, kan det å bo så tett sammen med noen hele dagen, skape enda større problemer enn for mange andre. Også mennesker med «enkel» PTSD kan slite med det.

Her er det viktig både å finne måter å få en «timeout» fra den/ de du bor med, enten det er å gå ut eller i et annet rom, og be om forståelse for de relasjonelle problemene du har som følge av traumer, og de utslagene det kan gi. Du bør også få fram at det ikke nødvendigvis er den andre sin skyld om du f. eks blir veldig irritabel eller avvisende, men at dette har med din bagasje å gjøre. 

Det er lurt å holde på rutinene (eller skape nye rutiner) for å gjøre hverdagen så overkommelig som mulig. Psykologer har anbefalt å stå opp til samme tid, ha faste måltider, holde på hygienen og gi plass til fysisk aktivitet. En daglig gåtur kan gi både mindre klaustrofobi, mosjon og dagslys. Søvnproblemer er utbredt for folk med PTSD – og litt aktivitet på dagtid kan være til en viss hjelp. Dersom du har venner eller familie å snakke med, er dette tiden for telefonsamtaler – eller videochat, hvor man får ansiktskontakt.  Mange kan ha nytte av en dagbok i en tid som dette – som å skrive opp tre ting man er takknemlig for hver kveld, eller å sette av litt tid til å skrive opp bekymringene sine hver dag så man kan legge dem litt fra seg etterpå. Prøv å gjøre noe hyggelig hver dag, om det så bare er å høre på musikk du liker, eller spise noe godt. 

Men det er også viktig å akseptere at dette ER en krisesituasjon, og det er lov – ja, på sin plass – å streve. Psykisk sykdom gjør at man ofte ikke har overskudd til masse rutiner, topp hygiene eller å aktivisere seg. Husk at litt aktivitet er veldig mye bedre enn ingenting –  hvis en ti minutters gåtur er det du får til en dag, er det veldig bra. Og det er lov å slite masse med sine egne traumesymptomer selv om nasjonen også opplever et slags traume.

Traumene går ikke i karantene! Anerkjenn det du føler, og snakk med noen.

Sliter du med grunnleggende ting som å få i deg mat, eller stå opp, er suicidal eller bare har et svært høyt symptomtrykk som er mer enn du takler, må du kontakte fast behandler, fastlege eller legevakt. Psykisk sykdom er OGSÅ sykdom som skal ivaretas av helsevesenet i krisetider, og det er bedre for alle at du gjør det før du blir enda dårligere. 

Mange psykologer tilbyr videokonsultasjoner om kontoret er stengt. I tillegg er det ulike hjelpetiltak man kan benytte seg av. Her er noen som kan være aktuelle for folk med PTSD:

  • Kirkens SOS: Tlf 22400040, døgnåpent. Du kan også sende melding og chatte på kirkens-sos.no. Chatten er åpen 18.30-22.30.
  • Mental helse: Tlf 116 123, døgnåpen.  Du kan også chatte på sidetmedord.no, åpen alle dager hele uka fra 08.00-23.
  • Hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte: 800 57 000

Som medlem av Landsforeningen for PTSD kan du få tilgang til et privat gruppe på Facebook, hvor du kan lufte bekymringer, mestringsstrategier og søke støtte. Ta kontakt med foreningen på post@ptsdnor.no for nærmere informasjon.

Om det er krise, ring din lokale legevakt, og om det står om liv og helse, ring 113. 

Det er ikke uvanlig å slite med tilleggsproblemer om man har PTSD, som spiseforstyrrelser eller rus. Disse kan bli forsterket i dager som dette.

ROS (Rådgivning om spiseforstyrrelser) har en landsdekkende hjelpetelefon: 9481781, se åpningstider på nettros.no.Chatten på www.nettros.no også åpen mandag, onsdag og fredag kl 12-15.

Anonyme Narkomane og Anonyme Alkoholikere har online-møter: se mer på anonymealkoholikere.no, eller nanorge.no. 

Du kan også ringe Rustelefonen på 08588, eller chatte på rustelefonen.no

Skrevet av Maria Kjos Fonn, talsperson for Landsforeningen for PTSD i Norge