Oslo avlyser nyttårsfyrverkeriet, 

og hvorfor dette er en gladsak for mange av våre medlemmer

Forrige uke kom det melding fra Bymiljøetaten i Oslo som beklaget avlysning av årets fyrverkeri. Trist? Det er jo en av de beste nyhetene gjennom hele året. I år kan nyttårsaften gjennomføres uten smell, redsel og tårer! En gledens beskjed. Ikke alt er dumt med corona-tiltak. I alle fall for en del av oss som lever med traumer i bagasjen og PTSD på papiret. Hvis du har hund eller andre kjæledyr, så er sjansen stor for at det er enig.

Det er ikke bare å ta seg sammen. Har kroppen fått en overdose av utfordrende erfaringer i livet, så tar den til slutt over kontrollen. Kroppslige reaksjoner kan trigges av små og store ting; berøring, lukt, smak og lyd. De fleste som lever med traumereaksjoner, har helt sikkert forsøkt gang på gang å ta seg sammen. Men det går ikke. Hvis kroppen opplever situasjonen som farlig, så gjør den det. Hver enkelt må finne sine mestringsstrategier for å få kroppen tilbake i rolig tilstand for å føle seg trygg og klare å fungere. Dette er vanskelig, og for noen tar det lang tid å bygge opp trygghetsfølelsen igjen. 

Fyrverkeri er en trigger for mange. Unngåelse er en type mestringsstrategi. Altså, nyttårsaften liggende i fosterstilling i hjemmets mest lydtette rom, gjerne med selvvalgt høy musikk på ørene. Isolere seg så godt som mulig for å unngå å bli trigget. Det koster krefter og begrenser det sosiale liv. 

Sosial nyttårsaften er noe andre holder på med. I år, takket være Corona, er dere alle invitert til en stille og rolig nyttårsfeiring. I år slipper vi å ligge i fosterstilling, redde og vente på neste smell. Hurra for nyttårsaften uten fyrverkeri! Denne nyttårsaften skal verdsettes. Det gledes! 

Vi tillater oss å drømme – Tenk om dette kan være starten for nye markeringsmåter uten skremmende smell? Mer klima- og miljøvennlige løsninger? Har du kanskje noen andre forslag?

Pressemeldingen:

Det er gjort en vurdering på om arrangementet kunne ivaretas innenfor smittevernreglene og de rådene som i dag foreligger. Kommunen opplyser at de ikke kan se hvordan det skulle avvikles uten at det fører til ansamlinger av folk og større fare for smitte.

– Det er leit å avlyse fyrverkeriet. Dette har i mange år vært et godt alternativ for feiring i Oslo. Å avlyse føles trist, men samtidig riktig. Det å samle så mye mennesker på ei festnatt i sentrum i coronatida, blir feil, uttaler Richard Kongsteien i Bymiljøetaten i pressemeldinga. Kommunen jobber nå med en idé for å markere nyttåret som er mer i tråd med smittevernreglene. Feiringen har i år hatt et budsjett på 500.000 kroner til fyrverkeri og vektere, opplyser Bymiljøetaten.