Regjeringen anbefaler nå bruk av munnbind på kollektivtrafikken i Oslo og Indre Østfold, foreløpig gjelder dette i to uker og anbefalingene gjelder fra mandag 17.8. Dette kan bli et problem for enkelte med PTSD. Mange har opplevd traumer som går på å ikke få puste (eller føle man ikke får puste) og kvelning. Enda flere traumeutsatte sliter med angst- og panikkreaksjoner som kan gi en følelse av å ikke få puste, og som dermed øker når man av ytre grunner føler man ikke får puste. Derfor er anbefalingene om munnbind en utfordring for mange PTSD-pasienter – man ønsker å følge smittevernsanbefalingene, men kan få kraftige reaksjoner. 

Her er noen tips som kan gjøre det litt lettere å håndtere anbefalningene:

  1. Øv i korte intervaller, for eksempel hjemme når du føler deg trygg, i rundt fem minutter (eller mindre). Så øke til for eksempel ti. Og så kan du prøve deg ute – i korte perioder, f. eks en kort tur, og etter hvert kan du prøve deg på bussen hvis du må reise kollektivt. 
  2. Fortell deg selv, mens du har det på, at du er trygg og at du får puste – pust dypt og aktiver sansene. Munnbindet fjerner ikke muligheten til å puste, det er ikke farlig, og det gjelder å få hele kroppen til å skjønne det. Musikk på hodetelefoner kan hjelpe, eller andre ting man finner beroligende. 
  3. Hvis du kan, er det mulig å unngå situasjoner hvor munnbind er anbefalt. Unngåelse er ikke en god måte å bli kvitt PTSD, men all eksponering må skje i porsjoner. Én mulighet kan for eksempel være å gå eller sykle snarere enn å ta kollektivt. 
  4. Ikke gjør tanken på at du kan bli trigget av munnbindet til en selvoppfyllende profeti. Kanskje er det helt – eller nokså – uproblematisk. Det er tross alt bare et tøystykke, og det sitter ikke spesielt stramt. 
  5. Hvis det utløser altfor heftige reaksjoner, kan du kanskje ikke bruke det – og det er helt lov og ikke noe å skamme seg over. Bare fortsett å være ekstra nøye med avstand og de smittevernsreglene vi alle skal følge uansett.

Det er også viktig å synliggjøre for majoriteten som ikke har PTSD (eller andre angstlidelser) at dette kan skape kraftige reaksjoner hos enkelte, og at det kan være gode grunner til at enkelte dropper munnbind. Av disse årsakene er det også ekstra viktig at folk som ikke får sterke reaksjoner på ansiktsmaskene, følger anbefalingene. 

Skrevet av Maria Kjos Fonn, talsperson for Landsforeningen for PTSD